Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Nem csak a diákok, de a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény életében is egyszeri és megismételhetetlen eseményre került sor szerda délután. A hatályos törvények szerint ugyanis a művészeti iskolákban az előképző 1-2. és az alapfok 6 évfolyam elvégzése után kötelező művészeti alapvizsgát tenni a tanult tantárgyakból, s ilyen vizsgát első alkalommal tartottak az intézményben.

A vizsga három részből állt, egy tesztírásból és szóbeli folklórismeret vizsgából, valamint táncgyakorlatból. Az első művészeti alapvizsga akadályait sikerrel vette a 14 végzős néptáncos, s bár előfordult, hogy az elméleti kérdéssor kisebb fejtörést okozott, a fiatalok a vizsga nyilvános táncbemutatójában ízelítőt adtak a három táncdialektus, a nyugati, a középső és a keleti, valamint a helyi német nemzetiségi táncokból, sokrétű tánctudásukból, s vérükbe ivódott szeretettel és gyakorlattal, minden néző élvezetére ropták.

A mai vizsga az ország bármely pontján megállta volna a helyét, ezért csak a gratulációmat tudom kifejezni mind a vizsgázóknak, mind László Márta és Keltai Gábor néptánc-pedagógusoknak, mind pedig az intézmény vezetésének, amiért évekkel ezelőtt vállalták a művészeti oktatás szép és nemes feladatát – fogalmazott a gyakorlati vizsga után Gyurkó Erzsébet néptánc-pedagógus. A vizsgabizottság elnöke a fiatalok felé fordulva így folytatta: szerencsések vagytok, hogy a művészet, hagyományőrzés, népi kultúra ezen területét választottátok, s szerencsések a szüleitek is, mert ilyen gyermekeik vannak! A dicsérő szavakat közös örömtánc és éneklés követte, amelyből természetesen sem a vizsgáztatók, sem pedig a vendégek nem maradhattak ki.

A végzősök a vizsga után az évzárón így már nem csak a művészetis bizonyítványaikat, hanem minősítő okleveleiket is kézbe vehetik, s a nyár sem telik el számukra tánc nélkül, hiszen vár rájuk egy fellépéssel színesített erdélyi körút.

Megosztás