Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hagyományosan három diák vehetett át elismerést a környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény péntek esti gálaműsorán, melynek jelképe ezúttal a szivárvány volt. A Kisfaludy Mihály egykori tanító, iskolaigazgató emléke előtt is tisztelgő programsorozatban szerdáig szerepel kistérségi tanulmányi verseny, rendhagyó iskolai nap, s sportos délelőtt.

A Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény „iskolanapok” programsorozata már 13 esztendős múltra tekint vissza. Életre hívása Vági Erika nevéhez köthető, ám mára a pedagógus kollégák összefogásának köszönhetően különböző helyszínekkel és eseményekkel színesítve négynapos rendezvénysorozattá bővült, s 2001-től, az intézmény névválasztásától a „Kisfaludy-napok” elnevezést viseli.

A rendezvénysorozat péntek délután kezdődött, amikor az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótták le kegyeletüket Kisfaludy Mihály leszármazottai, Trézlné Staudinger Csilla igazgató, az önkormányzat és a szülői munkaközösség képviselői és a diákok, majd az egykori tanító, iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

A program a Faluházban folytatódott, melynek előterében a grafika szakos diákok munkáiból és Pribéli Levente „Madárbarát” szakkörös tanuló fotóiból nyílt kiállítás.

A már hagyományos gálaműsor vendégeit Vági Erika köszöntötte Zorán „Üres bölcsőt ringat a Hold fénye” című, kevésbé ismert dala után, a jelenlévőktől gyermekeik felé forduló, valódi odafigyelést kérve. A pedagógus Exupery-től idézve így fogalmazott: a rózsádra fordított idő teszi őt olyan különlegessé.

A sokszínűség és a béke szimbólumaként is számon tartott szivárvány jelképet viselő gálát a Szivárvány néptánc együttes „Táncok a bokortanyákról” elnevezésű nyírségi koreográfiája nyitotta, majd sorra érkeztek az intézmény csoportjai, egykori és jelenlegi diákjai, pedagógusai: énekeltek, táncoltak, zenéltek, játszottak. Az estet valóban a szivárvány hihetetlen sokszínűsége jellemezte. Kicsik és nagyok olyan produkciókkal léptek a színpadra, melyek mindegyike méltán érdemelt vastapsot, s melyekkel a fellépők két órán át varázsolták el a szülőket, nagyszülőket, rokonokat, ismerősöket.

Az esemény részeként került sor a Kisfaludy-díj és emléklapok átadására is. A plakettet minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki nemcsak a tanulmányi eredményével, hanem a közösségért végzett munkájával is példamutató társai számára, emléklapot negyedik osztályos tanuló kaphat.

Idén Hartman Ivett részesült az emlékplakettel járó Kisfaludy-díj elismerésben. A végzős diák csendes, szorgalmas, magatartása, tisztelettudó viselkedése példamutató. Az osztályközösség egyik motorja, szívesen vállal feladatokat, s azokat lelkiismeretesen el is végzi. A versenyekre kitartóan, legjobb tudása szerint készül fel. Ötödik osztályos korától több mint egy tucat tanulmányi versenyen vett részt, eredményei közül kiemelkedik a kistérségi történelem versenyen elért első, s az oroszlányi Lengyel József Gimnázium angol versenyén megszerzett harmadik helyezése.

Kisfaludy emléklapot két negyedik osztályos tanuló, Szabó Karina és Varga Ágnes vehetett át.

Szabó Karina szorgalmas, példamutató tanuló. A 3-4. évfolyamon több levelezős versenyen is részt vett, s a Bolyai matematika-, anyanyelvi-, valamint környezetvédelmi csapatversenyek oszlopos tagja. Talpraesettségét, megbízhatóságát bizonyítja, hogy egyedül megszervezte a március 15-ei vetélkedő előzetes feladatainak szétosztását csapattársai között, s az első helyen végeztek. Első osztályos kora óta tagja a néptánc tanszaknak, s a színjátszó csoportnak is. Tehetsége korán megmutatkozott, abban a darabban is ő alakította elsősként a főszerepet, mellyel a csoport eljutott az országos színjátszó fesztiválra. Sokoldalú tevékenységét sporttal egészíti ki, rendszeresen részt vesz a községben és az iskolában szervezett sportversenyeken. Félévi értesítőjében kiválóan teljesített minősítést ért el.

Varga Ágnes negyedik éve kitűnő tanuló, magatartása, szorgalma példamutató. Minden versenyre jelentkezik, melyeken tudásának megfelelően becsülettel helyt is áll. Kedvenc tantárgya a matematika, a Bolyai matematika levelezős versenyen döntőbe jutott, s a Zrínyi matematika versenynek is rendszeres résztvevője. Oszlopos tagja a mesevetélkedő Négy Lotti csapatának, mellyel eddig mindig eljutottak a területi döntőbe. Negyedik osztálytól tanul számítástechnikát, ő jutott tovább a városi informatika megmérettetésre, amelyen májusban PAINT programban fog versenyezni. Óvodás kora óta táncol a néptánc tanszakon, tagja a Szivárvány táncegyüttesnek, s a grafika tanszak tanulója.

A Kisfaludy-napok hétfőn délelőtt rendhagyó tanítási nappal folytatódik, majd 12 órától videó vetítéssel egybekötött keresőkutya bemutatót tekinthet meg az intézmény valamennyi diákja a Faluházban. Kedden 13 órakor kistérségi tanulmányi verseny kezdődik, s a programsorozat szerdán sportos délelőttel zárul.

Szerkesztői szubjektív a gála „margójára”

Talán a jelképül választott természeti jelenség, a szivárvány sem tükrözi hűen azt a meseszép varázslatot, melynek részesei lehettek a gála vendégei. S e mondatban nincs elfogultság, e sorokat nem a szülői, nagyszülői, hozzátartozói büszkeség fogalmazza meg, de még csak nem is a „környeiség” érzése…

Kicsik és nagyok olyan magabiztossággal léptek színpadra, amilyen csak egyféleképpen érlelődik meg az emberfiában: ha szeretettel, s szeretve ölti magára a mackó vagy nyuszi jelmezét, a táncos fellépő ruhát, az aprócska öltönyt. Ezt sugallta a két óra. Az összetartozást, az együttjátszás örömét, a büszkeséget, hogy „én is itt lehetek, veletek”.

A közönség pedig hálált, szívből jövő vastapssal. Amely mindenkinek szólt. Azoknak, akik a rivaldafényben álltak boldog mosollyal, azoknak, akik a színfalak mögött segédkeztek, s egyáltalán nem utolsó sorban a pedagógusoknak, s mindazoknak, akik (Vági Era és Exupery után szabadon) a ráfordított idővel tették olyan különlegessé ezt az estét.

Köszönjük!

 

Megosztás