Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A környei Kisfaludy Mihály Általános Iskola is elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést az „Ökoiskola” címet. A sikeres pályázat három évig jogosítja fel az iskolát a cím viselésére, melyet első alkalommal idén 65 intézmény nyert el. 110 iskola másodszor részesült a rangos elismerésben, s 145 nyerte el az Örökös Ökoiskola címet. Az okleveleket június 9-én, Budapesten a Városmajori Gimnáziumban Dr. Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes-államtitkár adta át.

Az ökoiskolában nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén és a jövő generációk nevelése során a környezettudatosan cselekvő állampolgár eszményképét tartják szem előtt s az intézmény körül megfelelő méretű zöldterületet kell gondozni.

A cím elnyerése számos előnnyel jár. Így például a nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar “Ökoiskola” kritériumrendszer az iskola megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az iskolát a szülők számára, és pozitív külső visszajelzést nyújt az iskola munkájáról a fenntartó számára. Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat iskolái nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon. A cím birtokosa az Ökoiskolák Hálózatának tagja lesz, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a Hálózat programjai segítik szakmai fejlődését, s diákjai részt vehetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium Ökoiskoláknak szervezett környezet- és természetvédelmi tárgyú programjain, rendezvényein, pályázatain.

A környei tanulók az idei tanév során tájékoztatást kaptak az energiatakarékosságról, az iskola energia felhasználásáról, s különböző programokon, rendhagyó tanítási napon, egészségnapon, műveltségi vetélkedőn, túrákon, sportos eseményeken vehettek részt, míg az osztályszintű-, és egyéni versenyek sorát autómentes nap, papírgyűjtés, biodiverzitas és védett növények, állatok témakör színesítette.

Az iskolában a tavalyi tanévhez hasonlóan idén is elvégezték az energiafelhasználással kapcsolatos mérést, s örömmel tapasztalták, hogy az előző év azonos időszakához képest ismét sikerült csökkenteni a gáz- és áramfogyasztást.

A cím elnyerése kapcsán Trézlné Staudinger Csilla igazgató elmondta: a siker korántsem jelenti a munka végét, hiszen a tanulók figyelmét továbbra is fel kívánják hívni az energiatakarékosságra, a környezetszennyezésre, környezetünk szépségének megőrzésére. S természetesen a lejárat után szeretnénk majd meghosszabbítani a címhasználati jogosultságot, s ismét megmérettetni magunkat – tette hozzá az igazgató.

Az intézmény ezúton köszöni meg Környe Község képviselő-testületének erkölcsi és anyagi támogatását, amellyel hozzájárulnak a program sikeres lebonyolításához, valamint az alábbi szervezetek, intézmények, társaságok támogatói nyilatkozatait, melyekkel segítették a pályázat sikerét:

 

DHZ Kft. Tata

e-on Hungária Zrt.

Kisfaludy Mihály Általános Iskola és AMI Diákönkormányzata

Kisfaludy Mihály Általános Iskola és AMI Közalkalmazotti Tanácsa

Kisfaludy Mihály Általános Iskola és AMI Szülői Munkaközössége

KOMTEL Kft. Tata

Környei Horgászegyesület

Környe Község Önkormányzata

„Környe”-zetünk Jövőjéért Alapítvány

Magyar Vöröskereszt Komárom-Esztergom Megyei Szervezete

Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe

Propaganda 17 Bt. Tatabánya

Steffenberg község Polgármestere (Német Szövetségi Köztársaság, Hessen tartomány)

Steffenberg Mittelpunktschule Oberes Perftal iskola

Tardoskedd község Polgármestere

Tardoskeddi Szemerényi Károly Magyar Tanítási nyelvű Alapiskola

Tatel Kft. Tata

Vackor Óvoda Környe

Megosztás